Бързите храни – нож с две остриета

Бързото хранене е закотвено здраво в нашия забързан свят, предлагайки ни храната в съответствие с начина на действие на съвременния живот – бързо, лесно и евтино.

Ефектите върху тялото, обаче, не са толкова невинни. Click To Tweet

Днес всички знаем, че бързото хранене е вкусно, защото е пълно със захари и мазнини. Наред с това в момента захарта е монополизирала светлината на прожекторите на всички медии и здравни групи, за които сякаш се скандира „данъци за захарта“.С не по-малко плещещи темпове, нека отправим поглед и към един друг не по-безобиден елемент в храната – транс мазнините.

Мазнините са естествена възглавница на вашето тяло, като осигурява защита и комфорт за вътрешните органи и области. Мазнините дават някаква естествена незначителна изолация, така че след като лятото приключи организмът сам се адаптира към терморегулацията на тялото.

И накрая, но не на последно място, мазнините в тялото действа като впечатляваща енергия в депо,Около 100 000 калории са на разположение на тялото и биват призовани, когато се налага. Тогава се включват бързите въглехидрати, които освобождават мазнини и осигуряват около 1900 калории за около 24 часа.

Положителната роля на мазнините в тялото подпомага храносмилането, усвояването и транспортирането на мастноразтворими важни витамини A, D, E и K. Тяхната секреция действа като хормона лептин, който оказва влияние на „термостат мазнини“.

Бързата храна имат потенциал да създават обезпокоителни краткосрочни проблеми и тревожност за вашето здраве. След всяка хапка добавена, с бърза храна в опаковка, какъвто е бургерът се добавят около 10 грама наситени мазнини и една четвърт от препоръчителния калориен прием за деня. Това е само един вредни факто към ежедневната храна, ако добавим и доза картофки и газирана напитка нещата задминават всякакви норми за нормални калории.