История и факти за бижутерията

Истинското богатство не е в скъпите накити, дрехите, които носим или материални придобивки. То е в самите нас. И все пак признак за социално положение, възможности и класа и до днес остава малкото бижу. Каква е неговата история и кога започнало всичко, научете сега:

През цялата човешка история, независимо от религия, раса или култура бижутата са съществували като неделима форма за показност, признак за богатство и обществено положение. Докато съществуват много материали, техники и подходи използвани за производство, бижутата са еволюирали. Те са носени още преди 90 хиляди години.

В миналото колиета от перли са изработвани от черупки и нанизвани с канап. Сред новите тенденции за обеци и пръстени доминират комплекти бижута. Те са на мода и се срещат във все по-голямо многообразие. От миналото до съвремието, накитите са изработвани от злато, платина, сребро. Днес широко достъпни са и редица имитиращи продукти.

Развитие и функции на бижутата

Функцията на бижутата е преминала различни етапи от време. В годините тя е била форма за обмен на валута, моден аксесоар и израз на художествено изразяване. Народи и култури са използвали бижута от благородни метали като вид парично разплащателно средство. Тази традиция се предава в поколенията.

Кралските бижута са били употребявани, за да се осигури богатство на рода. Благородни метали и скъпоценни камъни са внасяни с бижутата, наред с най-скъпите активи. Така докато благородни метали и скъпоценни камъни са влезли в изработките и за създаване на много бижута се появила менителницата за богатство.

Много форми на бижутата имат свои корени и произхождат от щифтове, катарами и брошки. Такива първоначално са създадени, за да служат на конкретна идея. По-късно се превърнали в декоративни елементи. Днес тези накити са смятани за орнаменти и са наричани аксесоар от бижута. Бижутата изиграват важна роля и по отношение на религия. Те са признак за показност и измерител на различни социални групи.

Египетски бижута Click To Tweet

Мнозина приемат времето на египетските бижута като период и зора на нашето време. По това време производството на бижута става професия, усвояват се техники и умения, които до днес са еволюирали в голямо разнообразие от занаяти свързани със стилове и накити.

Занаятчиите започнали да използват бижутата като художествено изобретение и залагали на употреба от все повече материали. Златото започнало да се използва широко, защото лесно се обработва. Диамантите са рядко използвани, защото са били трудно откривани. Въпреки това носят своята символика и стойност.

Египетските вярвания постановяват, че всеки скъпоценен камък има определени мистични сили. Такива ще бъдат прехвърлени на собственика, когато носи конкретния вид бижу. Символите в бижутата са много и за някои от тях се приема, че крият известни правомощия у притежателя им.

Гръцки и римски бижута

Ранната гръцка и римска бижутерия разчитат основно на търговията със съседни култури. Това обяснява донякъде и разнообразието от стил и дизайн в комплектите бижута. Културната символика изигра важна част от бижутата в периода на древността. Гръцката и римската бижутерия често е свързвана със символи, легенди и богове, а по-късно популярни културни вярвания. През това време металообработващите техники еволюирали и бижутата станала все по-сложна и деликатна област. Тези техники са довели до популярността на обици, колиета, гривни, които изискват по-фина изработка. Някои камъни и метали се използват като преобладаващи компоненти в направата на редица бижутерски комплекти. Този период е известен със създаването на камея.

Камеята от своя страна е парче камък издълбан, за да помести портрет на лидер или бог. Подобна форма в бижутата останала популярна и до наши дни.

Първоначално гръцките занаятчии създали много подробни портрети на Александър Велики. По-късно стават един от характерните символи за този период.

Бижута по време на Средновековието

Бижута през времето на Средновековието се използват предимно като форма за представяне на Христовата вяра. Още в ранната част на Средновековие Християнските манастири са отговорни за производството на по-голямата част от бижутата и накитите. През това време първите независими бижута са създадени от занаятчии и подлежат на качествени проверки.

Все по-нарастващите изисквания за бижутата и бумът на населението водят до усъвършенстване на фалшификациите. Това поставя началото на фалшивата индустрия и търговия.

Келтските култури в Ирландия все още не били засегнати от разпространението на християнство и така са разработени уникални стилове накити. За разлика от християнските култури от времето на келтите е останала оскъдна информация за символиката около създаването на келтския дизайн в бижутата Скъпоценните камъни и метали са отреждани само на заможните.

Бижута по време на Възраждането

Често наричан „Jewel Age“, бижуто започва своето начало по време на Възраждането, за да има новопридобитата цел и значение. Преди това време, бижутата се използвани предимно като форма на богатство, което е неразделна част от религиозни и културни вярвания. През периода на Възраждането ролята на бижутата започнала да се изменя. Все повече бижута се правят в комплекти за отделни части от тялото.

Такива накити са създадени единствено, с цел да се подобри личното представяне и красота. Докато на накитите се гледало като на признак на богатство, мнозина го приемат и като форма за разплащане или заместител за международна валута. Акцентиране над ролята на бижутата за повишаване красота, чрез скъпоценни камъни, били вземани предвид и цвят, блясък и схващания за мистични сили.

За първи път в историята на бижутерията в сила влизат редица методи за рязане и създаване на всестранни форми. По-голямата част от екстравагантните накити от периода на Възраждането са ползвани и днес. За такива свидетелстват бижута останали в наследство от френски и английски кралски особи през този период.

Бижутата в наши дни

Днес бижута са форма на артистично изразяване и стават все по-достъпни и налични. Тази тенденция продължава да расте поради факта, че благородни метали и скъпоценни камъни, вече не се използват като белези на богатство и обществено положение. Драстичните подобрения в технологията показват, че бижутата са изработени от леснодостъпни ресурси, както и синтетични материали.

Такива са способни да си съперничат с красотата на най-скъпите естествени камъни и метали. Тези фактори допринесли за фокусиране над дизайн, творчество и художествен изказ, над символика и социален статус. Като социалните бариери са премахнати и културните влияния. Днес се предлага разнообразие от стилове на разположение за всеки джоб.

Преобладаващият стил, конкретика във форма, лично изразяване и показност в мода и аксесоари остават запазена марка за всяка дама. Днес притежанието на бижута от различни материали, в различни форми и цветове е част от живота на всеки от нас.