Как ваканции прави децата по-умни

Много родители и преподаватели са на мнение, че ваканцията не бива да е само време за почивка и волни игри. Затова и много от тях прибягват към целогодишни програми. Такава предпазват най-малките от това да загубят позиции и умения, но в много случаи се оказва, че дори времето прекарано с родителите може да е много образователно.

В действителност, пътуване на семейството е ценна част от образованието на детето. Такова допринася за когнитивното развитие и стимулира чувството на детето с доза изненада.

По време на семейната почивка родителите могат да водят децата си в различни паркове, места за отдих и управление на туризма, а това до голяма степен осигурява на деца опит придобит по време на самото пътуването. Почивката или екскурзията разширява хоризонтите и отваря умовете към живот.

Ползите от почивка:

Според направени проучвания става видно, че децата, които са пътували със семействата си показват по-високо ниво на академични познания, а това неминуемо рефлектира и над оценката на постиженията.

Броят на дните, прекарани със семейството на екскурзии са повлияни положително в учебните постижения на по-късен етап и през есента, когато детето започне училище.

Децата, които са отделили време за музеи, исторически забележителности, държавни паркове, а дори и на зоологическата градина и плаж имат значително по-високи академични резултати от постижения, отколкото тези, които не са ходили на почивка през лятната ваканция.

Специалистите заключват, че не е нужно всеки родител да води детето си до далечна дестинация, когато няма възможност. Достатъчно е съвместно с цялото семейство да излага детето в нова среда, която да му позволява да научава и да се развива неофициално. Това прави децата по-умни.

Планирайте образователна ваканция:

Изследвайте вашата дестинация за кратко време заедно с децата.

Насърчавайте децата си да съхраняват преживяванията и местата, които сте разглеждали и посещавали съвместно през ваканцията. Това може да включва всякакви вълнуващи атракции. По този начин не само вашите деца ще научат много, но и вашето семейство и приятели ще се наслаждават на приключенията си.

Направете много снимки и създавайте албуми, когато се върнете. Нека децата ги показват на своите връстници и да говорят с другите за всичко, което е направило силно впечатление за тях докато са били далеч.