Как визуално да разширим пространството в банята

21Стъпка 1. Планиране и организиране

Първата задача ще бъде да освободите повече пространство на пода. За целта може да изберете санитарна техника, която е фиксирана към стената. Колкото по-етаж пространство вижда лицето, толкова по-просторна тя се чувства в стаята. В никакъв случай не избирайте големи екземпляри. Ако мивката например е прекалено голяма, тя е буквално „яде“ от свободното пространство. Ъгловата санитарна техника обаче увеличава визуално интериора и „раздвижва“ стените.

Стъпка 2. Изберете правилните довършителни материали

Големите и твърде ярки шарки и елементи веднага „ядат“ от пространството. Поради това използвайте пастелни или светли плочки с големи размери или много фина мозайка. Без контрасти те разделят цялото пространство на отделни по-малки области и правят невъзможно визуалното разширяване. Ако стаята има нисък таван, добавете към дизайна на стените вертикалните декорации, които визуално поправят този недостатък. Огледален таван и гланциран под също могат визуално да разширят пространството с помощта на ефеста на отражение на светлината. От съвременните материали популярни са триизмерните подове и стени. Те, макар и скъпи, могат да помогнат напълно да се преобрази дори най-малкото пространство. Дори и малки 3D панели монтирани на стената могат да променят банята.

Стъпка 3. Акценти и функционалност

Всички ярки обекти – било то сапун, завеса или другo, „изяждат“ от пространството. Разположете тези аксесоари в далечните ъгли. Не добре подбрани врати могат също да неутрализират всички опити да направят помещението по-просторно: изберете плъзгащи или сгъваеми модели, в краен случай,  в светли цветове с огледало върху тях. Целесъобразно е там да са куките за хавлии и кърпи, както и рафтовете за козметиката. Ако е възможно, скрийте всички тези допълнителни елементи зад вратите на шкафовете .

Стъпка 4. Осветление.

Ако можете да направите макар и малко прозорче, това увеличава визуално пространството на помещенията. Не съществува такава възможност? Не се притеснявайте има и друг начин. Интегрирайте осветлението в тавана и в близост до огледалата . Банята трябва да бъде осветена равномерно. Стъкло, огледало, лъскави плочки, метални предмети – те работят за визуалното разширяване. Отражението на светлината на такива повърхности създадава оптична илюзия, способна да преобрази напълно банята.