Спалното бельо от миналото до днес

spalno belxo Производството на спално бельо има дълъг период на развитие. То съществува още от началото на миналия век, когато за направата на едно от първите е била използвана животинска кожа. В миналото спалното бельо се е считало за разкош. То се е подарявало на младоженци, тъй като тогава не всички хора са имали възможности да притежават подобни комплекти.

За символ на чистота и до ден днешен се приема бялото спално бельо, а сватбеното- за вярност. В миналото един спален комплект се състоял от няколко калъфки за възглавници и няколко чаршафи. Всички били с различни размери и се постилали по определен начин. Първо се постилал ленения най-плътен чаршаф на матрака. Вторият бил дантелен и се постилал от горе, като дължината му стигала до пода. Последният, който се постилал най-отгоре, бил от най-мек плат и бял на цвят.

До средата на ХХ век булките сами си шиели сватбеното си спално бельо, а по-късно в наши дни то станало достъпно за всяко семейство и основен елемент сред сватбените подаръци. В миналите години то се е подарявало на младото семейство от родителите на булката. Днес то може да се подарява с повод и без повод.

Днес пазарът предлага огромен избор от спални комплекти.  Спалното бельо, изработено от памук, лен, сатен и бамбук, е подходящо за ежедневно ползване, а за по-специални случай се използват копринени или жакардови спални комплекти. За децата се предлагат качествени и красиви детски спални комплекти с любими анимационни и приказни герои.