Мъжките ръчни часовници – прищявка или необходимост

Снимка на мъжки часовници

Снимка на мъжки часовникМоже ли мъжът без мъжки часовник в съвременния свят? Някой все ще потвърди, че може. Но дори най-непридирчивият кавалер не би имал нищо против да постави на китката си това украшение, което – така или иначе – ще му бъде в полза и никога в тежест. Останалото – това са детайлите: материали, големина, вид на циферблата, допълнителни функции, каишка, цвят и т. н. И – не на последно място – с какъв бюджет разполага господинът, във всеки етап от живота си, когато му се налага или просто пожелава да си закупи часовник.

Материали

Материалите, от които мъжките часовници са изработени, също имат ключово значение. Неръждаема стомана, кварц, видът на стъклото, подсилващите ефекти във визията на някои типове часовници, водоустойчивост и удароустойчивост – фактори, които допринасят в голяма степен при избора на часовник. Добре е всеки мъж да е запознат, поне в основни линии, с някои базисни понятия относно типове часовници и принципът им на работа, за да вземе най-правилното решение за себе си. Съответно, не е зле и дамите да знаят тези неща, ако решат да изненадат приятно своя рицар с часовник, който идеално да пасва не само на китката му, но и на характер, професия и др. показатели.

Типове часовници

Най-известните типове мъжки часовници са пет: официален, шофьорски, пилотски, водолазен, минималистичен. Всеки един от тези типове часовници съдържа в себе си функции, подходящи за съответната категория, за които мъжът предполага или има някаква предварителна представа. Единствено нека обясним понятието „минималистичен“ – както подсказва и наименованието му, това е часовник с минимализация в дизайна, опростяване, което е стилно, вдъхновяващо за хора,необичащи натруфеността. Може да няма цифри, например, а само стрелки; или да изглежда като красива мъжка гривна, а всъщност е работещ механизъм за посочване на времето…

Цена

Разбира се, цената е същественият фактор при всяка покупка, това важи и за часовник. Често перфектният на външен вид часовник с цена над 10 000 лв изглежда не по-различен от друг, който е на далеч по-скромна цена. Отговорът е лесен за отгатване: материалите, историята, престижа на марката. Допълнителните функции могат да бъдат с еднакъв потенциал както при скъпия, така и при не толкова недостъпния като цена. Купувайки обаче високата класа, потребителят е убеден, че си струва, защото всеки вложен материал е издържал най-строги тестове, стандартите са безкомпромисни, тъй като компанията не би си позволила пропуск нито в дизайна, нито в надеждността на изделията си.  

Каишка

Всеки мъж е толкова различен, колкото модела се предлагат в световен мащаб. Click To Tweet В тозиСнимка на каишка на часовник ред на мисли, важна е и каишката. Тя варира от кожена до текстилна и полимерна, от стоманена до златна или сребърна, също така, керамични и от дървесина. Сякаш най-често срещани са металните каишки. Правилото е, че каишката трябва да хармонира с основното тяло на мъжкия часовник, освен ако не се търси по-особен ефект. А също така, имайки предвид силните и слабите страни на всеки материал, добре е да сме наясно имаме ли алергична реакция към нещо, професията ни изисква ли често миене на ръцете и дали това би повредило материала и т. н. въпроси, на които трябва да си отговорим при избор на каишка за мъжки часовник.

Във видеото по-долу може да видите едни от най-добрите мъжки часовници.