Почистване на гранитогресните плочки в банята

A clean fresh modern shower room with wc basin mirrored cabinet and shower enclosure

 Гранитогресът е търсен и предпочитан материал за обзавеждане на баня, но и на много други повърхности в дома. Много негови характеристики го правят широкоприложим в областта на строителството; за външни и вътрешни настилки, в банята и кухнята, като естетически повърхности и в други помещения в дома. Той е рафиниран, визуално впечатляващ, солиден и мощен, и за разлика от другите материали; мраморни плочки, керамични плочки, той е по-издръжлив и лесен за почистване.

Обикновено се търси когато трябва да придаде здравина и дълготраен ефект в покритието, като към това се прибавя и забележителното му свойство да е устойчив на удари, драскотини, ожулвания, тежести и други влияния, които могат да му причинят вреда. Ясно е, че и гранитогресът в банята се замърсява. Поради своята пореста повърхност, той може да се изпъстри с петна и ивици, особено ако влезе в контакт с мръсно пране, различни разляти течности и образиваните петна не са премахнати моментално. Тези проблеми могат да се сведат до минимум, когато гранитогресът започне да се третира с импрегнирани повърхности покрити със специални хидро олео репеленти във воден разтвор, които допринасят за затваряне на типичните микропори в този масивен камък.

Рутинната поддръжка на гранитогресните плочки и гранитогресните повърхности в банята е най-важна, защото тя удължава живота на материала и помага за избягване на гореспоменатите проблеми. Ежедневното почистване се прави с мек почистващ препарат или специален почистващ препарат за гранит, който се разрежда във вода. За по-упорити петна,( които се случват на гранитогреса ако е изваден на външни влияния) противно на общото схващане може да се използва белина или амоняк – те не вредят на повърхността на камъка.

Веднъж годишно е препоръчително да се прави специално почистване, базирано на восъчен разтвор; в пропорция 2-3 чаши восък на 5 литра вода. Това ще даде на гранитогреса необходимата защита и по-лесно той ще запази естествената си красота в продължение на години.