Хармония в начин на живот

Ако прекалено много сте натрупали от динамиката на ежедневието, ако има неща, които ви тежат, изнервят или натоварват, то време е да откриете метод да ги ограничите. Днес и по света съществуват множество фондации, които помагат това да стане възможно. Едни от тях са диетолози, фитнес инструктори, частни лица, психолози или цели фондации. На база ценните съвети, които дават, събрахме малка, но полезна част от тях. Научете и вие какво е изкуството да живеете и да се храните здравословно:

Как да се справим със стреса – никога и никой в живота не ни е учил в живота – как да се справяме със стреса, а трябва да знаем как, защото ежедневно натрупваме големи дози напрежение. Тогава вариантите са два – единият е да намалим работата, което е почти невъзможно в забързания свят. Другият метод е да увеличим енергийното ниво. Това може да стане с леки техники и малки промени в начин на дишане и правилно хранене.

Техника на дишането – първото, което правим, когато се появим на бял свят е да вдишаме, а последното, преди да напуснем е да издишаме. Това е и техниката на дишане на Сударшан Крия, от Шри Шри Рави Шанкар. При вдишване, тя изпълва цялото ни тяло с жизнена енергия, а когато издишаме изхвърляме всичкият стрес и напрежение, натрупани в телата. Емоциите, умът и емоциите са свързани. Щом сме ядосани, дишането става учестено. Щом сме в депресия или тъжни, дишаме бавно и учестено. Това показва връзката между тялото и дишането, а самата технология представена нагледно може да се представи с въжето и хвърчилото. Когато отпускаме въжето, хвърчилото се издига, когато прибираме въжето, прибираме хвърчилото. Контролът над ума и дишането работят на същия принцип.

Ценният състав на храната – от изключително значение е това, какъв начин на живот живеем и с какво се храним. Така например, ако извършваме тежък физически труд е добре да похапваме повече пикантни и люти храни. С тях тялото ни успява да разходи допълнително постъпилата енергия. И обратното, ако работата ни е свързана по цял ден пред компютъра, пикантните храни не са желателно, защото не могат да бъдат усвоени от организма рационално.

Какво може и какво не може да се яде – човекът не е създаден да яде месо. Това може да стане ясно със съпоставка между човека и лъва. За разлика от устата на лъва в човешката има съвсем по-малък брой резци. Лъвската уста е създадена, така, че да разкъсва и по този начин да оцелява. Стомахът на човек, сравнен с този на лъва също подлежи на коментар. Дебелото черво на лъвът е 2 м., а това на човека 8 м., което е показател, че за удълженият процес на храносмилане. Не е желателно и човек да яде пържено, защото енергията, която изразходва човешкото тяло, за да преработи такава храна, по-скоро го натоварва, отколкото да зарежда. Пресните плодове, зеленчуци и сокове натоварват съвсем малко храносмилателната система и поддържат ума свеж и бодър.