Да превърнем малкото пространство в уютен дом

Image of Sweet home

Комфорт в дома

Снимка на столоваПодходящото освояване на пространствата, когато обитаваме малко жилище е от съществено значение за съждаването на уют и комфорт в дома. Може би едно от най-важните неща е светлината в помещението, затова не се колебайте при всяка реална възможност да изкъртите отвор за прозорец. Достатъчното количество светлина ще създаде усещане за пространство. Click To TweetАко помещението е таванско например може пространството, което биха завзели завесите да се смали сменяйки ги със светли ролетни римски или японски ролетни щори. Допълнителен илюзьорен обем биха донесли и огледалата, поставени на подходящо място.

Вградени мебели

Ние от кърти чисти извозва ви препоръчваме максимално да се възползвате от възможността за вградени мебели, вградете всичко което може да се вгради, по този начин ще осигурите повече пространство. Използвайте сгъваеми мебели. Не се страхувайте от смели начинания относно ремонта, защото ефектът обикновено е поразяващ, а инвестицията в уют,  удобство и комфорт правят усещането на дома вълшебно.

От видеото също може да научите накои идеи…

Полезни съвети

Снимка на "Полезни съвети"
 • Рязането на метал с ножовка не е леко. Намажете мястото на разреза с рициново масло и веднага ще почувствате, че рязането се ускорява.
 • Когато пробивате отвор в тънък метален лист, стегнете листа в менгеме заедно с дървено трупче. Така ще избегнете всякакви нежелателни деформации.

  Снимка на инструменти

  Инструменти

 • Четките поставени в буркани или кутии с разтворител, под собствената си тежест се деформират и след това трудно се работи с тях. Много по-добре е да се съхраняват в използвани пластмасови бутилки. Изрязани по подходящ начин, така че дебелата част на дръжките се задържа от гърлото и четката не опира в дъното.
 • Нарежете парчета от гумен шланг, разрежете ги надлъжно от едната страна и ги заковете на подходяща дъска. Така инструментите в домашната ви работилница ще бъдат „винаги“ подръка.
 • За да не дупчите краищата на листа, достатъчно е да закрепите на чертожната дъска четири ивици от плътна хартия или картон. Click To Tweet
 • При продължително рязане с ножица на картон или друг плътен материал появяването на мехури и мазоли по пръстите е неизбежно. От тази неприятност може да се избавите, ако предварително обвиете халките на ножицата с изолирбанд.
 • Най-добрият предпазен калъф за острието на трион или ножовка е
  Снимка на работник на стълба

  Работник на стълба

  надлъжно прорязан маркуч с подходящ диаметър.

 • Шишето с машинно или друго масло, което се намира във всяка домашна работилница, бързо се зацапва от стичащото се масло и замърсява ръцете и масата. Ако поставите на гърлото на шишето парче стиропор или картон, ще се избавите от тази неприятност.
 • „Косопадът“ на четката за боядисване може лесно да се прекрати, ако в пристягащия пръстен пробиете отверстие и пръснете вътре няколко капки подходящо лепило.
 • Дървена поличка, закачваща се за стълбата, която ползвате при боядисване, не само ще освободи ръката ви от кутията с боя, но ще направи и пребиваването ви на стълбата по време на ремонта по-безопасно.
 • Ако обедините четката и шпаклата, вие веднага ще почуствате предимството на такъв комбиниран инструмент, щом започнете да боядисвате стена, по която след шпакловане все още има грапавини и неравности.
 • Ако при ремонт се налага продължителна работа на стълба, закачете в горния й край парче плат с зашити на него джобове. Така постоянно ще имате до вас необходимите инструменти.
 • За да не засъхне изцапаната с блажна боя четка, тя трябва да се постави в стъклен буркан с разтворител, който се покрива с полиетиленова торбичка и се превързва плътно с канап или ластик.
 • Не е лесно да се скъси болт с ножовка, без да се повреди резбата му. Навийте на болта гайка и задачата ще стане съвсем проста.
 • Снимка на работник

  Работник

  Метално топче може надеждно да се стегне в менгеме, ако от двете му страни се постави по една гайка.

 • Ако вграждате в стена (с цимент или гипс) болт с главата навътре и с резбата навън, закривете вградената част под ъгъл около 30 градуса. Това ще увеличи устойчивостта на болта.
 • Нерядко чекмеджето на бюрото, шкафа или масата започва да „заяжда“. Натъркайте триещите се повърхности с парафинова свещ и чекмеджето отново ще започне свободно да се движи в гнездото си.

източник: remont.info