6 съвета как да снимаме пейзажи в лошо време

Няма значение дали е облачно, мъгливо, бурно или има проливен дъжд, опитния фотограф знае кога и как да снима във всеки един момент. За целта не е достатъчно само да имате добра техника и скъп фотоапарат. Научете 5 експертни съвети за заснемане на пейзажна фотография и как да получите страхотни снимки.

Докато всички ние умеем да заснемем удобни пейзажи, когато времето е благоприятно, също трябва да бъдем наясно с отличните възможности, които съществуват, когато сме изправени пред природното предизвикателство.

Не е трудно да се развие определен подход към потенциала за правенето на великолепни снимки, независимо от атмосферните условия. Започнете с приемането на полето от умствена нагласа, което е не по-малко важно.

Когато се вгледате сутрин ще видиш, че вали, не оставяйте вашия фотоапарат у дома. Вземете го с вас, независимо от условията и направете вашите страхотни снимки. Click To Tweet

Когато пристигнете на мястото на заснемане и установите, че е обвито в гъста мъгла, помислете над това, че времето ви предоставя чудесни възможности. Приемете тази променяща се обстановка като метеорологичен подарък.

Ако сте в състояние да приеме положително становище на време, то и пейзажната фотография ще стане по-интересна и пълноценна.

Времето определя „настроението“ на ландшафта и го прави още по-взискателно от метеорологичните условия. Така стават и по-интересните снимките.

  • Как да заснемете пейзажи в гръмотевична буря

Чрез въвеждането на време в пейзажите, може да насърчите и повишите чувството за настроение, а това е особено видно при фотографиране на бурното небе.

Най-добрите фотографии предизвикват емоционален отговор – нещо заплашително, а това понякога помага да излезем навън фотографията и помисли как другите са избрали да тълкува времето върху снимката.

  • Как да формираме гръмотевични бури

Бурите са създадени, когато област с ниско налягане в рамките на околното пространство и на високо налягане, в резултат на бързото нарастване на облаци. Повърхността на Земята се затопля, от своя страна се затопля въздуха непосредствено над повърхността.

Това кара въздуха да повиши температурите и така по-студеният въздух отива по-горе. С това се стимулира процес, известен като конвекция. Колкото по-топъл е въздуха, толкова по-високо се издига, създавайки невероятни облаци – купесто-дъждовни.

  • Кои предмети да снимаме в бурното небе

Ако образуването на облак е особено драматично, то поставете го на преден план. Така той ще играе второстепенна роля, при тези обстоятелства понижава хоризонта в рамката, когато снимате.

Пейзажната сцена е доста непрекъснат хоризонт. Ако има силен вятър, той се използва за повишаване ефекта на сцената. Така ако заснемате човек на фона на пейзажа, то може да е с пусната дълга коса или широки дрехи на вълни, които да се развяват от вятъра. Всичко ще засили усещането за драма.

Ако снимате брега в бурно време, гарантирайте си, че вашата камера или обектива на фотоапарата е защитен от морето. В тази ситуация се опитайте да използвате тялото си като щит.

  • Сиво небе или цветни облаци

При фотографиране на бурно време, имате различни опции. Ако снимате в средата на деня, облаците ще се появяват сиви, така че, за да се въведе сближаване, се уверете, че на преден план има подобно ограничение в цветовата палитра.

Добра алтернатива е да направите вашите снимки по изгрев или залез, когато небето се появява изключително колоритно.

  • Вредни елементи

Бъдете наясно с това кое и как може да навреди на обектива. Това може да е прах. При фотографиране на буря, се опитайте да осигурите сигурност на камерата. Няма да е добре от капките дъжд обектива да се намокри, а след това да се пропие с прах от силния вятър.

  • Баланс на ярки отблясъци в небето

Използвайте завършва филтър. Той ще Ви позволи да балансирате експозицията на преден план с потенциално по-лек фон в небето. Ако слънцето е на 90 градуса, може да се насладите на неравностите на експозицията в небето.

Един от най-важните съображения, когато снимате времето в един пейзаж, е да съответства на небето.