7 топ съвети как да предпазим кожата от изгаряне през лятото

Преди да се отправите на плануваната лятна почивка е добре да се погрижите подобаващо за кожата си.

За целта направете пилинг, подхранете според типа кожа и съобразете диетата с предстоящите горещи и вълнуващи дни. Какво още не знаем за защитата от ултравиолетовото слънце, научете сега от специалиста:

Храна – кожата е защитена от вредните лъчи, чрез меланина. Това е пигмент отговорен за нейното потъмняване. Отделянето му се стимулира, чрез хранителни добавки, витамини и минерали. Такива се срещат във всички плодове, зеленчуци, зърнени храни. С приема на моркови, домати и праскови спомагаме тези процеси от вътре.

Хидратация – достатъчният прием на вода спомага за добрата хидратация на кожата и изхвърляне на токсините от нея. Честото измиване с хладка вода през лятото е още една нужда на кожата, с която я освежаваме в горещото време.

Пилинг – този вид терапия не бива да се практикува по време на самата почивка. Пилинг се прави само преди заминаване и поне седмица след връщане от морето и плажните бани. Click To Tweet

Подхранващи кремове – кожата трябва да се „храни“ постоянно, както преди заминаване на почивка, така и по време на летуването и излагането на пряко слънце. Така тя ще си набавя важните витамини, минерали и вода от кремове, лосиони и млека за тяло.

Слънцезащитни кремове – факторите върху опаковките на продуктите показват, кой тип за каква кожа е. Това дали тя е чувствителна, нормална, суха има значение в избора на UV фактор. Най-използвани слънцезащитни кремове са с фактор между 15 и 50. Те се нанасят поне 15-20 минути преди излагане на слънце. Нанасят се на всяко влизане или излизане от вода, дори когато е облачно. Честотата на нанасяне е на всеки 2 часа.

Кремове за след слънце – тези кремове облекчават зачервяванията, намаляват болката и дискомфорта по кожата след слънчева баня. Те съдържат антиоксиданти и стимулират кожата. Препоръчва се употребата на продукти с алое вера.

Солариумът – „хващане“ на изкуствен тен, чрез солариум не се препоръчва, в някои държави това дори е забранено.